Oprør mod kønsnormerne

DR havde forleden et indslag om 17 årige Vincent der hellere vil gå i pige tøj end drengetøj. Ikke fordi han hellere vil være pige og ikke fordi han vil ligne en pige, med paryk og falske bryster, men simpelthen fordi pige er mere interessant for den modeinteresserede dreng. Der er mange mærkater man kan sætte på ham, f.eks gender-fluid eller gender-queer, men spørgsmålet er hvor vigtigt det er.

Det interessante er for mig ikke at DR har sendt dette indlæg, men mere reaktionen på det medfølgende Facebook opslag, for selv om der var de forventede “Det er mærkelig” og “mænd skal være mænd” kommentarer så blev de i stor stil overdøvet af positive kommentarer i en grad som jeg ikke have forventet. Indslaget er i skrivende stund set af over 220000 personer og liket af over 2800.

Der er en meget udbredt skepsis over mænd der gør noget feminint i vores samfund, mens det omvendte ikke er tilfældet. En kvinde kan stor set iklædesig hvad det skal være, mens en man bliver kalde feminin eller tøset bare han tager en lyserød t-shirt på. Det afspejler nok vores holdning til kvindekønnet som mindre værd og dermed en fraskrivning af noget status, når man vælger at gøre noget som anses feminint. Jeg havde engang en kvindelig kollega som spurgte sin kæreste om han var bøsse fordi han havde set en kærlighedsfilm. En kommentar som bare sætter sig fast på hjernen.

Måske er de positive tilkendegivelser på Facebook opslaget et udtryk for at vores holdninger til køn som et stærkt og et svagt køn ved at ændre sig ? Måske er det bare evolution ? Det ville i hvertfald være glædeligt hvis man kun klæde sig som man har lyst uden at få en masse mærkater sat på sig.

Steen

Author: Steen