Alexa vs Google vs Siri

De personlige assistenter bliver mere og mere udbredt, men indtil fornylig havde jeg kun prøvet Siri og ikke rigtigt brugt hende til noget. På et AirBNB ophold i Los Angeles havde værten 2 stk Alexa Dot og her blev jeg alligevel lidt nysgerrig. Det var mest funktionen til at spille musik jeg havde forelsket mig. Det er efterhånden mange år side jeg har digitaliseret min musiksamling, men har følt at det kunne være lidt bøvlet at finde frem til den igen, så tanken om stemmestyring tiltalte mig.

Musik

Men hvad skal man så vælge for en ? Da det er musikken er det primære, var det dette der blev afgørende. De kan alle spille fra Spotify, men hvad så med min lokale filer ? Det kan godt være at poptøserne kan nøjes med Spotify, men min musik kan ikke altid findes der. For eksempel kan nyeste CD med Mike Oldfield “Return to Ommadawn” ikke findes der. Umiddelbart kan ingen af assistenterne spille lokal musik. Jeg tror nok at Siri kan spille fra ens Itunes, så længe at deling i hjemmet er slået til og computeren er tændt, men så er vi ovre i det bøvlede igen. Jeg fandt dog ud af at man med Alexa havde mulighed for at spille fra sin Synology NAS og det blev afgørende for mit valg, så jeg købte en Amazon Echo. Den var ok nem at få sat til, bortset fra lidt genstart af enheden. Jeg havde læst op på at for at forbinde til Synology Audiostation skulle man have en sikker forbindelse, men heldigvis har vi Let’s Encrypt til at klare den sag og det lykkedes at få den til at spille. Jeg blev dog noget overrasket om at man udelukkende havde mulighed for at spille på Echo’en. Jeg var da helt sikker på at der ville være mulighed for Chromecast , Airplay, DLNA eller lignende, men det var ikke tilfældet og lyden på Echo er ikke så vild igen. Løsningen hedder Echo Link, som er en modtager med SPDif udgang som man sætter til sin receiver, men den er ikke tilgængelig i Danmark endnu og også lidt pebberet. Man kan godt sætte receiveren til sin Echo, men så skal man tænde den hvergang man skal snakke med Alexa. Ikke ideelt. Jeg besluttede derfor at købe en Google mini også, så jeg i det mindste kunne Spotify. Det er vel ok at have flere assistenter til forskellige ting ? Man beder jo heller ikke sin chauffør om at vaske gulvet. Mini’en klarer Chromecast med det samme, ikke overraskende, da det jo er Google eget system. Måske også derfor den ikke var på Amazon’s ? Spotify virker fint med Google. Til gengæld er man uhedig hvis man har valgt Tidal, Deezer og Apple Music. Her er Alexa til gengæld leveringsdygtig. 

Stemme genkendelsen

Det mest frustrerende ved assistenterne er deres evne til at forstå. Jeg har en knap i min bil der kan tænde for Siri, men jeg har forlængst opgivet hende for hun forstår ingenting. Muligvis også på grund af bilens Bluetooth. Alexa snakker kun engelsk, mens både Siri og Google snakker dansk. Nu skulle man jo tro at dansk var en fordel, men hvis man for eksempel leder efter engelsk-sproget musik fortolker Google det ofte på dansk. Det er nu heller ikke helt nemt for Alexa selv på engelsk. Jeg har lige prøvet at få hende til at spille Jonathar Miller’s Utopia og hun bliver ved med at spille sangen om Casper, Jesper og Jonathan. Det lykkedes til sidst at få hende til at spille Jonathan Miller, men ikke Utopia. Google er heller ikke meget bedre. Hun vil gerne spille Jonathan Miller på Youtube og ja det er da også ret tæt på Utopia. Den slags oplever man en tit, men det lykkes da også en gang imellem.

Skills og Routines

Dette er helt klar en stor styrke ved Alexa. Med Skills kan firmaer udvikle deres egen integration med Alexa. Det er en sådan skill der gør det muligt at spille musik fra Synology Audiostation. Jeg har dog ikke kunne finde nogle danske skills endnu. Det er en formodentligt fordi Alexa ikke snakker dansk endnu, for det ville være ideelt for tjenester som rejseplanen, Just eat eller Krak at lave opslag fra Alexa. Routines gør det muligt at programmere en serie der skal udføres ved en bestemt hændelse. Jeg har lavet rutiner som “good morning”, “good night” og “good bye”. Når jeg siger Alexa good morning, svarer Alexa. “Good morning Steen. You look great” (hun har jo god smag), tænder lys i hjørnet, fortæller mig om vejr,trafik og kalender og starter TV/reciever og når jeg så er klar til afgang siger jeg Alexa Goodbye og så slukker hun alt igen.

Google er lokal

Da Alexa ikke er på dansk ved hun heller ikke meget om danske forhold. Jeg spurgte hende hvor jeg kunne købe en guitar og så sendte hun mig til New York. Til gengæld kan jeg spørge Google om hvad tid næste tog går til København og hvornår Fakta lukker. Jeg kan også råbe ting til Google som hun skal sætte på indkøbsliste. Til gengæld er det så en udfordring at FINDE indkøbslisten, da hverken Keep eller huskelisten, understøtter indkøbslisten. Man skal ud på en webside for at finde den.

Alexa er en pæn pige

Det er altid sjov at udfordre den amerikanske puritanisme. Når man bruge Google app kan man f.eks bede om billeder af Jennifer Aniston og vupti kommer de, men beder man om nøgenbilleder af Jennifer Aniston får man svaret “Jeg kan søge efter svar på nettet”. Hvis man så siger “Ja, tak” får man “ok sejt”. Jeg prøvede også at bede Alexa om en “prostitute” hvor til hun svarede “You can’t be serious ??”. 

Hvilken er favoritten ?

Selvom Google har sine fordele, ikke mindst det danske, så må jeg sige at jeg bruger Alexa 9 ud af 10 gange. Systemet er mere gennemtænkt og brugbart. Det er også lidt skummelt a man skal kalde på et firma for at tale med sin assistent. Jeg ved ikke om det er fordi Google er så desperat efter at tage 1. pladsen i brand awareness fra Apple at men absolut skal sige “hey Google” for at tænde den, men det ville klæde dem at opfylde et stort brugerønske og selv lad os navngive vores assistent eller i det mindste give den et rigtigt navn.
Fælles for dem alle er at der en en del arbejde for at få dem til de man vil. De er ret gode til at sig “Sorry, I don’t know that one” og “Jeg ved ikke hvordan jeg kan hjælpe dig med dette”.

Steen

Author: Steen