Turen til Sovjetunionen

Det er ved at være 40 år siden jeg ved en tur i Sovjetunionen med min familie. Min far havde et eller andet med østlande og havde allerede været i lande som Tjekkoslovakiet og Ungarn. Jeg tror ikke det var fordi han havde socialistiske tendenser, men han havde bare en modstand mod at tage de samme steder som alle andre. Vi var således kun på charter ferie en enkelt gang og det var til Sunny Beach allerede længe før muren faldt.
Turen gik derover i en gammel VW 1200, som absolut havde set bedre dage. Alligevel klarede den turen i modsætning til de Lada’er og Moskvitsh’er der holde inde i siden af vejen og var bukket under for de skrækkelige russiske veje. Allerede ved indgangen til Sovjet begik mine forældre en skrækkelig, og idag uforståelig, fejl ved at veksle alle pengene til rubler, hvilket betød at vi kun kunne købe de samme varer som russerne og det var ikke meget og ikke den store fornøjelse. Vi var alle stor set sultne det meste af turen. Vi kom således til at opleve Rusland som russerne og det er nok derfor jeg aldrig har stemt socialistisk og nok heller aldrig kommer til det. Det var nok meget godt at vi ikke fik så meget at spise fordi ingen af os havde lyst til at bruge de meget uhumske toiletter. Det var vores først møde med specielle hug-toiletter, som er udbredte i østen og så var de alle extremt beskidte.

En af minderne fra den tur handler om en tur i Moskva’s metro, som var utroligt proppet med mennesker og dørene lukker meget hurtigt. Det gjorde at min søster på 6 år ikke nåede ind i menneskemylderet. Det hele endte meget udramatisk, da et par nordmænd tog hånd om hende til vi kom tilbage, men vi har ofte snakket om hvad der ville være sket hvis hun var blevet helt væk. Det førte til at jeg skrev historien “Fanget bag jerntæppet”, hvor det både er mig og min søster der bliver væk og i et forsøg på at komme tilbage, får sneget os om bord på den transibiriske jernbane. 
Det er vist ikke det store litterære værk, men folk fortæller mig at den er ret spændende. Der er et link til bogen på Saxo, ude i højre side.

Steen

Author: Steen