Odense som hovedstad ?

I disse dage snakkes der meget om udflytning af statslig arbejdspladser og der snakkes meget om udkantsdanmark, men hvis man kigger på et kort må København siges at ligge i de absolutte udkant af Danmark, hvis man altså lige ser bort fra Bornholm. Da Danmark omfattede Skåne, Halland og Blekinge lå København mere centralt, men efter Roskildefreden i 1658 må hovedstaden retfærdighedsvis regnes for udkantsdanmark og man forstår godt hvis nordjyderne og sønderjyderne føler sig langt væk fra magtens centrum.

Måske var det en ide at flytte hovedstaden til Odense ? Det ligger godt midt i landet og på fyn, som et godt kompromis. Hvis man gerne vil udflytte statslige arbejdspladser, så må parlamentet være den ultimative udflytning. Der er man lande hvor hovedstaden ikke er landets største og mest prominente by. I bl.a USA, Australien, Brasillien, Holland og Schweiz har længe haft mindre byer som hovedstæder. I Kasakstan og Myanmar, har de i nyere tid skiftet den største by ud med en mindre. København vil jo stadig være turistby nummer 1, for det er jo også stadig New York, Amsterdam, Rio og Sydney, der er turistmagneter i deres lande selvom de formelt ikke er regeringsbyer.

Spørgsmålet er selvfølgelig prisen, for jeg mener at kan huske at flytningen af den tyske hovedstad fra Bonn til Berlin efter genforeningen var en bekostelig affære, men det var måske værd at undersøge ?

Steen

Author: Steen